Afstudeerproject AvB A'dam, Archiprix 2007

SmART

Sarajevo heeft behoefte aan een plek voor de reflectie, een plek waar men afstand kan nemen van de waan van de dag. SmART ligt op Vidikovac, een berg ten noordoosten van de stad Sarajevo. Voor de oorlog ging men er met de kabelbaan heen om te picknicken en te wandelen. In de oorlog werd de stad dagelijks beschoten vanuit de bergen. Nu is Vidikovac een landschap vol met landmijnen. SmaRT wil de voormalige buitenplaats weer teruggegeven aan de stad.

 

Dualiteit

Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp van SmART was het Bosnische huis, dat eeuwenlang karakteristiek was voor de wijze van wonen in het oude centrum van Sarajevo.  SmART bestaat ook uit contrasten. Het heeft een binnen- en een buitenroute. De buitenroute is een ‘bergwandeling’ en daarmee een substituut van de ‘onaanraakbare natuur’ van het omringende landschap. De binnenroute wordt gevormd door een aaneenschakeling van museumzalen die ieder een eigen karakter, lichtinval, afmetingen en hoogtes hebben. De wisselende plafondhoogtes in het gebouw zorgen soms voor haast benauwd lage ruimtes en dan weer voor een bijna niet te bevatten hoogte. Het contrast tussen licht en donker, open en gesloten is vooral voelbaar in de buitenroute, die in het hart van het gebouw smalle en donkere passages heeft, maar uitkomt op licht-overgoten terrassen.

Mentor: Laurens Jan ten Kate, 

Commissieleden: Yttje Feddes en Moriko Kira

Constructie advies: Bert Fraza

SmArt, Sarajevo Museum of Modern Art

Tekeningen

Archiprix 2007